|
Davant la perillosa crisi econòmica que estem patit, provocada fonamentalment per la caiguda dels bancs a Europa i els Estats Units, el Govern central ha hagut de reduir la despesa, diuen que en uns 15.000 milions d'euros, de forma imprescindible per, segons el president Zapatero, “finançar les coses bàsiques”. Aquesta retallada estatal està afectant, com és obvi, a les administracions autonòmiques i municipals que ensems s'han vist en la necessitat de fer el mateix amb tot tipus de partides: despesa farmacèutica, reducció del sou als funcionaris i d'alguns càrrecs polítics, congelació de les pensions, augment en l'edat de jubilació, ajornament en la realització d'infraestructures etc, etc. A totes aquestes retallades cal afegir les noves mesures de la reforma laboral que, malgrat l'oposició dels sindicats, entraran aviat en funcionament.
Al País Valencià els retalls en totes les conselleries és ja una realitat, tot i que el president Camps ens ha dit que els valencians estem més preparats per eixir de la crisi. Quina vergonya, som la comunitat més endeutada de tot l'estat en relació amb el PIB, el 15,1% , quan la mitjana estatal és del 9%. Tenim un endeutament de 17.724 milions d’euros, és a dir 3.545 euros per cada valencià i valenciana. Pel que respecta a la Conselleria d'Educació, si aquests darrers dos cursos han estat marcats per les vagues i mobilitzacions en contra de la política erràtica del conseller Font de Mora, es preveu que el proper curs també serà força conflictiu. El conseller ja ens ha avançat on va a pegar la tisorada, malgrat que els sindicats STE-PV, FETE-UGT i CCOO han manifestat la seua oposició i preocupació. Els inspectors estan reunint-se amb els directors dels centres perquè assumisquen les noves instruccions que es basen en: augmentar les ràtios i la supressió de grups. Les conseqüències són fàcils de preveure i no seran altres que la disminució de la plantilla del professorat i , el més greu, l'augment del fracàs escolar. I malauradament hi haurà més fracàs escolar perquè augmentar la ràtio (fins a 33 en secundària, 26 en infantil i cap grup inferior a 18 ) vol dir tindre menys temps per a l'atenció individualitzada. Més fracàs perquè s'eliminaran els grups de suport a l'alumnat que ho necessita, com els programes d'educació compensatòria, educació especial o amb dificultats, així com en valencià.
Si en totes les avaluacions fetes pel Ministeri d'Educació el fracàs escolar del País Valencià ha estat un dels més alts de l'estat, ara amb aquestes retallades encara ho serà més. I és que, tot i la crisi, cada vegada hi ha més especialistes que coincideixen que retallar els recursos en educació és un greu error. L'exemple de Finlàndia és el model a seguir. Aquest estat durant la crisi dels noranta va eixir de la crisi gràcies a la formació dels seues treballadors i a la inversió en educació i tecnologia. Clar que els finlandesos l'any 2006 destinaren a educació el 6,14% del PIB, mentre que l'estat espanyol només el 4,28%. Finlàndia des de fa una pila d'anys ha apostat per una sòlida formació del professorat i la seua avaluació permanent. El resultat, a més d'estar entre els primers llocs de la classificació internacional de Pisa, és que davant d'una crisi aquest sòlid sistema educatiu és clau per afrontar-la amb un major avantatge competitiu.
En canvi a casa nostra l'educació i la investigació són un desastre. El sistema educatiu canvia de legislatura en legislatura en funció del Govern de torn ( recorden: LODE-LOGSE-LOCE-LOE..). La formació del professorat es limita a l'acreditació de 100 hores de formació cada sexenni i l'avaluació del rendiment del professorat i dels centres no existeix.
Segurament el president Zapatero, i davant les pressions de la UE i de l'empresariat, no ha tingut massa marge per tirar endavant altres mesures menys antisocials. Estic convençut que una de les seues màximes preocupacions és, com ha dit, “finançar les coses bàsiques”, però algun dia els polítics hauran d'adonar-se'n que amb l'educació no s'hi pot jugar, i que invertir en educació sempre és una garantia d'afrontar millor els moments de crisi. Crisi, tot siga dit, que periòdicament genera el propi sistema capitalista i que, com sempre, paguen les conseqüències els més necessitats.
Vicent Luna i Sirera
vluna@mesvilaweb.cat
Enviat el 1 de juliol del 2010
Escrits enviats per Vicent Luna i Sirera
-L'autonomia que ens cal-
-La paciència de Camps-
-I els valencians, per què no?-
-Somos el bastión del PP-
-La fi d'ETA, ara va de debò-
-L'exemple d'Hiroshi Fujii-
-Un model d'involució lingüística-
-Joan B. Pastor Aicart. Més enllà de la poesia
-Junts, molts, quants més millor-
-El nostre valencià, el català de tots-
-Hipocresia política-
-El concert econòmic-
-Alarte oxigena Camps-
-Qüestió de prioritats-
-L'herència de Camps: la corrupció-
-L'herència de Camps: la identitat-
-L'herència de Camps: la llengua-
-L'herència de Camps: l'educació-
-L'herència de Camps: el finançament-
-L'herència de Camps: RTVV-
-Per sentit d'Estat i de nació-
-Un model a seguir contra les crisis-
-De la crisi a un nou èxit-
-P+P+C=V-
-Esdeveniments de cartó pedra-
-Alarte tira pel recte-
-Jan Laporta-
-La dignitat d'Aminatu Haidar-
-Complir un deure ciutadà-
-Indicios de delito-
-L'exemple d'Arenys de Munt-
-Ens feia falta l'IEVM-
-Què hem fet per meréixer açò?-
-A la gent no li preocupa si som culpables o innocents-
-La llengua del PSOE-
-Rus, mira que ets rústec-
-Vergonya, valencians, vergonya-
-Poca vergonya-
-Un país de cartó pedra-
-Un Consell sota sospita-
-Persona non grata-
-Un dia per oblidar-
-Això se'n diu neteja ètnica-
-No és un argument de pes-
-Una corrupció endèmica-
-Mirar la mort fixament als ulls-
-Somniar és avançar-
-Mirades de complicitat-
-Probablement Déu no existeix-
-De Madrid al cel-
-Una obsessió malaltissa-
-Un país impossible?-
-Purificar la memòria-
-Déu, Pàtria i Barça-
-Corrupció i més corrupció-
-Ni el Gandia-Dénia, ni l'Alcoi-Xàtiva-
-La quarta per la cua-
-+ PSOE i – PSPV-
-Educar per ser ciutadà-
-La Llei de la (Depen)dència-
-Carta a la editorial Bromera: La vall de Biar és Alcoiana-
-Endavant Ibarretxe!-
-Una política educativa erràtica-
-Junts per un nou model de finançament-
-Dret Fora(l) valencià-
-25 anys de la LUEV-
-Elogi de la transgressió-
-I aquesta és l’Espanya plural que volen?-
-L'Europa dels estats-
-Amb veu pròpia a Madrid-
-L'Any Jaume I-
-300 anys de la desfeta d'Alcoi-
-Què li passa al poder judicial?-
-Les balances fiscals segons el BBVA-
-La immersió lingüística com a model-
-Veure TV3 és de “perturbados mentales”-
-La consulta d'Ibarretxe-
-Yo no me llamo José Luís-
-La paraula contra el mur-
-Frec a frec polític entre PSOE i PP-
-Les promeses de Zapatero-
-Un estiu a fosques-
-Són això, una sucursal-
-Compre(mis)-
-Imposant i agafadets de la mà-
-Els temors de l'AVE-
-Tossudament alçats-
-Projecte Frank(einstein)-
-Un pacte necessari, però…-
-Delirium tremens-
-Qui té la sobirania?-
-I nosaltres què?-
-La Vall de Biar també en les CCV!!-
|
|
|