Welcome/Bienvenido/Benvingut
Welcome/Bienvenido/Benvingut

Articles interessants: Precaucions a tenir en compte sobre els llamps


Els llamps són produïts per una acumulació de càrregues elèctriques en els núvols de tempesta (cumulonimbus) i en les superfície del terra, per tant és l'intercanvi d'electricitat entre el núvol (càrrega negativa) i el terra (càrrega positiva) el que provoca aquesta gegantina espurna.


Quines precaucions hem de prendre?
* En el domicili
Refugiar-se dins d'un edifici, en un principi, és segur però cal tenir presents unes precaucions: Allunya't d'objectes metàl·lics que estiguin connectats amb l'exterior tals com antenes de TV., canonades o cables telefònics.
* En el cotxe

Segons Michael Faraday (179l-1867), científic que va descobrir que subministrant corrent elèctrica a una gàbia metàl·lica aquesta no penetrava en el seu interior, ens va revelar també amb aquesta simple llei que el cotxe és un lloc segur en cas de tempesta mentre no es toquin els laterals.

Per la mateixa raó puc assegurar que són refugis assegurances:
- els vagons de tren i ferrocarril,
- les caravanes i remolcs de carrosseria metàl·lica i - les barraques de les obres, fetes d'elements metàl·lics prefabricats.

* A l'exterior
Sempre estaràs millor refugiat a l'interior d'un edifici, però si no tens cap pròxim has de seguir els següents consells:
- Desfes-te d'objectes metàl·lics que puguis portar
- Evita els pals de conducció elèctrica, tals com línies elèctriques, estesos elèctrics suspesos, tota estructura metàl·lica, les tanques de filferro, les vies de ferrocarril, les màquines agrícoles, motos, carros de golf, bicicletes, filferros per tendir roba, canonades metàl·liques i, per descomptat, tot objecte de metall que pugui atreure els llamps.
- Allunya't de tota superfície d'aigua com les ribes dels estanys i rius, incloses piscines.
- És una precaució elemental evitar destacar-se sobre el paisatge circumdant o ser el punt més alt com succeeix si estàs de peu enmig d'un descampat, en la cimera d'un turó, pujat a cavall o pescant des d'un bot.
- En el mar, és aconsellable en embarcacions grans, no romandre a la coberta i sortir o allunyar-se d'alta mar. - També són llocs de fàcil abast pels llamps l'entrada de les coves, la base dels penya-segats, les parets rocoses, els penyals, les cavitats de roquissars i fissures on abunda l'aigua.
- Evita protegir-te sota grans arbres aïllats; els resinosos i les alzines són atrapats amb més freqüència.
- És aconsellable caminar per separat, si formes part d'un grup, ja que així reduireu el risc. Si tens un mocador de seda pósate'l en la cap, ja que segons la saviesa popular la seda allunya els llamps.
- L'espessor d'un bosc sota d'arbres densos pot ser una altra sortida si no trobes res millor.
- Si tens algun material sec que et proporcioni aïllament, seu sobre ell.
- Si no disposes de res per a aïllar-te, ajeu-te en el terra pla o juntament a una petita vessant.


 CURIOSITATS 

L'impacte és imminent. T'adonaràs perquè notaràs un cert pessigolleig a la pell i se t'eriçaran els cabells. Això és un senyal inequívoca de que el llamp està a punt de caure. Agenolla't immediatament, doblant el cos cap a davant amb les mans tocant el terra i els peus junts. Si el llamp caigués a sobre teu, la càrrega elèctrica elegiria el camí més curt a través d'els teus braços, esquivant el tors i evitant així la mort per asfíxia o la parada cardíaca. Les persones atrapades per un llamp reben una fort batzegada elèctrica i poden patir des de cremades de major a menor consideració fins a l'atur cardio-respiratori, però no queden carregades d'electricitat i se les pot tocar sense perill.

Si la persona en qüestió es troba en estat de mort aparent efectuarem immediatament, i sense dubtar-ho, la respiració boca a boca i el massatge cardíac. Seguidament curarem les cremades.

Encara que sembli mentida, el llampec és un productor natural de fertilitzants ja que la seva descàrrega elèctrica produeix ozó, amoníac i òxids de nitrogen que reaccionen amb l'aigua de la pluja per formar fertilitzants solubles.

Pots descobrir a que distància exacta et trobes de la tempesta gràcies a la llum del llampec i l'estrèpit del tro. El llampec els veus en el mateix instant en que es produeix, en canvi el tro l'escoltes moments més tard. Imagina, per donar un exemple, que després de veure el llampec han passat 10 segons fins a escoltar el tro.

Velocitat de la llum: 300.000 Km./seg.
Velocitat del so: 340 m./seg.
340 x 10 = 3.400 metres.


El llamp ha caigut exactament a 3.400 metres de distància, uns tres quilòmetres i mitjà aproximadament.

Xavier Brusca i Miralles
Webxafardera


 
www.polseguera.com - © Polseguera. Tots els drets reservats

info@polseguera.com